Sloven�cina English Deutsch
Umrl je Jože Humer

V Ljubljani je za posledicami raka umrl zborovski in ansambelski pevec, prevajalec in pravnik Jože Humer, ki se je podpisal pod več sto skladb in tisoč prepesnitev pevnih besedil. Med ostalim je avtor prepesnitev za našo zadnjo zgoščenko Kaktus.

joze_humer

ČUDENJE NAD ČLOVEKOM

(za Slovenski oktet)

 

Kako prestane to srce

vse norosti, ki v mladosti se po njem pode?

 

Kako prenese mlada kri

prešerni kras, ki tisti čas po njej kipi?

 

Kako se duša razcvete

v slepi nadi, ki spomladi nam razum zastre?

 

Kako, kako boš preživel

gorje in jad, ko sanjski grad zgrmi v pepel!?

 

Le kam poniknejo moči,

ki so vrele, žuborele v mlade dni?

 

Le kam bi s tovorom spoznanj

na grobišču, pogorišču zlatih sanj?

 

Odkod ta blaga moč duha,

razumeti in sprejeti, kar življenje da?

 

Kako, kako spomin to zna,

da vse preseje, in od preje le, kar greje, obvelja!?

 

"Vsaka fraza Schumannovega Sanjarjenja ima svoj čustven vzpon, polet, svojo samozadostnost, čeprav jih avtor naniza kar lepo vrsto zapored, brez vmesnih glasbenih motivov. Bog ne daj, da bi se začutilo ponavljanje!

Morda me je to zapeljalo, da sem glasbi podtaknil (svoje) iskreno začudenje nad vsem dramatičnim, kar se v človeku ali s človekom v teku njegovega življenja dogaja in zgodi. Najprej otroške vragolije; potem zgoščanje sokov v njem; vzcvetenje, ljubezenska eksplozija; streznitev, razočaranje, neuspeh; opešanje življenjskih moči; zmodritev, ki je prepozna; in vendar sprijaznjenje z resnico o človeški usodi – in nazadnje prijazno pozabljenje hudega in spominjanje zgolj lepega...

Tako je nastalo besedilo s precej bogatim „dogajanjem“, ki omogoča (pravzaprav hoče) tudi barvito izvedbo, tako da uhaja vsakemu ponavljavstvu.

Priznati pa moram, da to potem ni sanjarjenje, ni kar valovanje čustva, temveč je nekakšno vzneseno, skoraj pobožno spoznavanje in hkrati začudenje nad tem, kako je človek ustvarjen.

Morda je to za vašo rabo preambicijozno. Prosim za razumevanje: če ti glasba, ko se napotiš vanjo, pride že kar naproti s tako možno vsebino, in če se ti tudi začuda izteče brez posebnih zapletov in zadržkov, pač moraš pustiti, da to s teboj počne do kraja.

Ker tudi v aranžmanu nisem našel ničesar, kar bi postavljalo tako varijanto na laž, in ker si sploh mislim o tem vašem repertoarnem paketu, da prenese veliko tehtnega, toliko več, ker zna z aranžmani vse sproti relativizirati, olajšati, malo ironizirati..., vam to verzijo, ko je že tu, pošiljam na pokušino.

Lahko mi rečete: lepo si to naredil, Jože; no, zdaj nam pa naredi še – sanjarjenje! Pa bom."

 

 

http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/umrl-je-joze-humer-glasbena-dusa-in-strasten-kulturni-delavec/285216

http://www.sigic.si/joze-humer-1936-2012