Sloven�cina English Deutsch
Božič s Slovenskim oktetom
cd_bozic
Božič s Slovenskim oketom je projekt, ki je nastajal tekom delovanja našega ansambla in ima korenine v letu 1966, ko je Slovenski oktet izdal svojo prvo ploščo z božičnimi skladbami, ki jih je za tedanjo sestavo okteta priredil skladatelj Matija Tomc. Zvoki te plošče so mnogo let bogatili slovenske domove širom sveta in ljudi zbliževali z domačnim izročilom.

V zadnjem obdobju delovanja smo projekt nadgradili z novimi priredbami Janeza Močnika in Jožeta Vidica. Vse skladbe sodijo v zakladnico najlepših slovenskih božičnih napevov in s svojo raznolikostjo predstavljajo edinstvene bisere narodnega izročila. Projekt smo pripravili v družbi odličnega virtuoza, organista Toneta Potočnika, ki s poznavalsko in izvedbeno prakso zagotovo sodi v sam vrh slovenskih koncertantov na tem instrumentu, kar se je potrdilo tudi na naši zgoščenki.

Na zgoščenko smo umestili petnajst skladb, ki v najlepši zvočni podobi pričarajo zvoke slovenskega božičnega vzdušja. Te skladbe so:

SVETA NOČ
GLEJ, ZVEZDICE BOŽJE
Z VIŠAV NEBEŠKIH SEM POSLAN
POGLEJTE ČUDO SE GODI
BOŽJI NAM JE ROJEN SIN
ZVELIČAR PRELJUBI JE PRIŠEL NOCOJ
ZVELIČAR DANS SE JE RODIL
PRISVETIL JE VESELI DAN
SLAVA BOGU
RAJSKE STRUNE, ZADONITE
ZVELIČAR NAM JE ROJEN ZDAJ
PASTIRCI KAM HITITE
KAJ SE VAM ZDI, PASTIRCI VI
NOČ BOŽIČNA
RADUJ, ČLOVEK MOJ

Želimo si, da bi tudi najnovejša zgoščenka Slovenskega okteta lepo zvenela v Vaših domovih in Vas napolnila s toplino, tako kot lahko ogreje samo domače ognjišče in iskren prijateljski stisk rok.


Vaš Slovenski oktet!

Več podatkov o zgoščenki lahko preberete na predstavitvenem plakatu zgoščenke PDF in v rubriki diskografija.