Sloven�cina English Deutsch
Umolknil je glas Marjana Trčka

Globoko pretreseni in z žalostjo v srcu sporočamo, da nas je danes, dne 16. 8. 2016, v devetinpetdesetem letu starosti nepričakovano zapustil naš prijatelj in član Slovenskega okteta, gospod Marjan Trček.

Pogrešamo ga ...

Slovenski oktet

Marjan Trček

Tenorist Marjan Trček (1957 - 2016), se je pevsko izobraževal na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Iz tega obdobja je prejemnik nagrad na republiškem in državnem tekmovanju mladih glasbenikov v kategoriji Komorne skupine. Študij petja je nato z odliko končal na Akademiji za glasbo pri prof. Evi Novšak Houška. Izpopolnjeval se je na pevskih tečajih pri Marjani Lipovšek in Alfredu Burgstallerju.

Doma in v tujini se je uveljavil kot koncertni in operni pevec. Nastopal je s priznanimi orkestri in dirigenti na tujih in domačih festivalih (Dubrovniški poletni festival, Varaždinske barokne večeri, Puljsko ljeto, Ljubljanski festival, Glasbeni september v Mariboru, Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi, Festival za staro glasbo Radovljica...). Na koncertnem odru je tako poustvaril več deset vokalno instrumentalnih del klasičnega koncertnega repertoarja, od zgodnjebaročnih do sodobnih. Sodeloval je s SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Opera in balet Maribor, kjer je oblikoval preko dvajset liričnih opernih in operetnih vlog (Almaviva v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Nemorino v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, Fenton v Verdijevem Falstaffu, Tamino v Mozartovi Čarobni piščali, Gabriel von Eisenstein v Straussovem Netopirju, itd...)

Pogosto je nastopal na Slovenskih glasbenih dnevih, kjer je poustvaril veliko prvič izvedenih del. Poseben odnos je imel do komorne vokalne glasbe, še posebej raziskovanje in izvajanja stare glasbe (ob spremljavi lutnje) in samospeva.

Umetnost petja je prenašal na mlade pevce na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

V letih 1992 do 1996 je prepeval v Slovenskem oktetu. Je prejemnik odlikovanja "Zlati častni znak svobode RS", s katerim je predsednik R Slovenije ob 45. obletnici delovanja odlikoval oktet za zasluge na vokalno glasbenem področju. Leta 2001 je bil imenovan za častnega člana Slovenskega okteta.

V letu 2010 se je ponovno pridružil Slovenskemu oktetu, kjer je prepeval vse do svoje prezgodnje smrti.

Pogrešamo ga ...

Slovenski oktet