Sloven�cina English Deutsch
Slovenski oktet avgusta na festivalih

V četrtek,11. avgusta, je nastopil v farni cerkvi v Gamingu (Avstrija) na 27. Chopinovem festivalu, v ponedeljek, 15. avgusta, v gradu Gewerkenegg v Idriji v sklopu festivala Gallus fest, v petek, 19.avgusta, v Kulturnem centru v Tržiču v okviru festivala Tržiške poletne prireditve.

Pred njim sta še dva koncerta: v sredo, 24. avgusta v Litiji na festivalu Slovo poletju, 31. avgusta pa bo v okviru Festivala Ljubljana v Križankah gala koncert ob 60. letnici delovanja, pokrovitelj koncerta bo predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk.

 

Slovenski oktet je pot najprej vodila v Avstrijo, v Gaming, kakih 130km zahodno od Dunaja, kjer je nastopil na otvoritvenem koncertu 27. Chopinovega festivala (XXVII. Chopin-Festival in der Kartause Gaming, 11.-14. August 2011) v farni cerkvi (Pfarkirche Gaming). Programska usmeritev festivala, ki jo je tudi letos oblikoval vodja, prof. dr. Theodor Kanitzer, je bila: Kitajska, Chopin in evropska glasba (China, Chopin und die europäische Musik).

Otvoritveni koncert festivala je uvedla Sonata za orgle W. A. Mozarta. Na zgodovinski inštrument, na katerega je v otroških letih dokazano igral tudi skladatelj sam (orgle so po njem dobile ime: Mozartove orgle - Mozartorgel), jo je zaigral organist Klaus Hehn.

Pevski del koncerta je Slovenski oktet začel z zborovsko priredbo (S. Vremšak) samospeva Precz z moich oczu, skladatelja, po katerem se festival imenuje, F. Chopina. Program so nato oblikovale sakralne skladbe skladateljev 20. stoletja (Poulenc, Pärt, Miškinis, Lauridsen, Čopi), v nadaljevanju pa je sledil izbor slovenskih ljudskih pesmi v različnih obdelavah, ki so kakorkoli povezane s Slovenskim oktetom: ali so bile s posvetilom napisane zanj ali pa jih je oktet ponesel v svet in so prepoznavne prav po njegovi zaslugi (Lebič, Vremšak, Mihelčič, Vrhunc).

V polni cerkvi ljubiteljev vokalne glasbe so bili tudi eminentni gostje: veleposlanik LR Kitajske v Avstriji z delegacijo. Poslušalci so z navdušenjem spremljali nastop Slovenskega okteta in ga nagradili z bogatim aplavzom ter tako izvabljali dodatke....

Z zanimivo zgodovino kartuzije, njeno obnovo po drugi svetovni vojni in bogato raznovrstno sedanjo dejavnostjo, ne nazadnje tudi povezanostjo s Slovenijo, s samostanom Pleterje, je člane okteta v družabnem delu seznanil odličen gostitelj, arhitekt dr.Walter Hildebrant.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate še na:

http://www.der-ybbstaler.at/index.php?sn_cat=3&sn_show_news=1238,

http://slovenskioktet.blogspot.com/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V sklopu festivala Gallus fest je Slovenski oktet s koncertom na praznični dan, 15. 8. 2011, obeleževal svojo 60. letnico delovanja v Idriji, v čudovitem atriju grada Gewerkenegg.

Na željo organizatorja je oblikoval program, v katerega je vključil tudi moške zbore skladateljev domačinov, P. Jereba in Z. Prelovca. Tudi tu so prevladovale skladbe, ki so povezane z oktetovo zgodovino: Nocoj pa, oh, nocoj, Mlatiči, Večerni ave, Katrca, Ribniška,itd..., oktet pa je dodal nekaj novih: Pesem galebu, Zagorska, Pesem od zarje, Dve prekmurski...

Prijetno okolje, topel sprejem pri poslušalcih, čaroben poletni večer....posledica tega so bili trije dodatki. Brez Kernjakove Mojcej seveda ni šlo...

Organizatorji so poskrbeli za prijetno presenečenje: koncertni list, oblikovan kot časopis. Odlična ideja, prav tako izvedba, vse skupaj pa še kdaj vredno posnemanja!

Še nekaj utrinkov na:

http://www.idrija.com/,

http://www.primorskival.si/novica.php?oid=2962,

http://slovenskioktet.blogspot.com/

Vtis navdušene poslušalke pove vse:

»....Iskrene čestitke za organizacijo sinočnjega koncerta! Bilo je enkratno doživetje, ki se ga bomo še dolgo spominjali! Vesela sem, da so se tudi pevci med nami dobro počutili! Čutilo se je, da se energija pretaka v obe smeri! Tudi obdarovanje s čipko je bilo izvirno! Ob prebiranju književnih listov podoživljam prelepo petje! Hvala in lep pozdrav! » Ivica

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V soparnem, vročem petkovem popoldnevu 19. avgusta je Slovenski oktet krenil v Tržič. Kulturni center, v katerem poteka festival Tržiške prireditve, je v pred dobrim letom prenovljeni dvorani kljub vlagi v zraku nudil dovolj prijetno okolje za izvedbo koncerta.

Program je bil to pot razdeljen na dva samostojna sklopa. Prvi, slovensko oblikovan, je postregel z znanimi skladbami, ki jih oktet goji že vse od začetkov delovanja ansambla, dodal pa jim je nekaj v sodobne harmonske preobleke odetih slovenskih ljudskih pesmi izpod peres skladateljev in skladateljic srednje in mlajše generacije. Tudi te skladbe so bile pri poslušalcih dobro sprejete.

Drugi del je postregel s programom, ki ga je oktet lani izdal na svoji zadnji zgoščenki Kaktus. V slovenski jezik prevedena in pevno upesnjena besedila skladb (prevedel jih je Jože Humer), ki jih je v prvi polovici prejšnjega stoletja izvajala skupina Comedian Harmonists, so bila deležna zelo naklonjenega sprejema, večkrat podkrepljenega z glasnim odobravanjem. Slovenski oktet se je ob spremljavi odlične pinistke Urške Vidic malo drugačnih, širšemu slovenskemu občinstvu manj znanih, zato pa tehnično, ritmično in glasovno zelo zahtevnih skladb, lotil z lahkotnostjo, ki pa je samo navidezna. Skladbe zahtevajo od pevcev izjemno koncentracijo in glasovno razdajanje, zato so bile na obrazih kljub nasmešku opazne potne srage. Gromki aplavzi, vzkliki odobravanja in žareče oči zadovoljnih poslušalcev so iz pevcev iztisnili vse, kar premorejo...tudi tu so z dodatki še dodatno tešili pevsko slo navdušene publike.

Kernjakova Katrca - zadnja - pa je potešila tudi tiste pevske navdušence, ki si brez biserov oktetovega repertoarja koncerta ne znajo predstavljati....