Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po svetu, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričeli s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.

Ob dvajsetletnici delovanja (1971) je oktet dal pobudo za nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Od tedaj le-ta neprekinjeno deluje in povezuje slovenske pevske zanesenjake v domovini in po svetu.

Oktet je izdal več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom 'Slovenski oktet', v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

Za svoje delovanje je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado (1957, 1964), nagrado Društva Slovenskih skladateljev (1971), Drobosnjakovo nagrado (1975), Nagrado Orlanda di Lassa (1984), Velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije (1996) in Častnim priznanjem Svetovnega Slovenskega kongresa (2016).

Od pomladi 2019 ansambel deluje v novi zasedbi.

Zasedba

Andrej Oder, Rok Ferenčak - 1. tenor

David Jagodic, Janez Triler - 2. tenor

Jože Vidic, Darko Vidic - bariton

Janko Volčanšek, Matej Voje - bas

Umetniški vodja: JOŽE VIDIC

 

ANDREJ ODER, 1. tenor

Andrej Oder

Tenorist Andrej Oder (1988), ki prihaja s Prevalj na Koroškem, se je z glasbo začel ukvarjati že v najstniških letih. Ljubezen do glasbe je najprej razvijal in gojil kot učenec klavirja na nižji glasbeni šoli Ravne na Koroškem, s petjem pa se je začel aktivneje ukvarjati, ko se je v gimnazijskih letih pridružil Moškemu pevskemu zboru Vres Prevalje. Pot ga je nato vodila v Ljubljano, kjer se je vpisal na študij računalništva in matematike. V študentskih letih je pevsko znanje nadgradil in poglabljal v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, s katerim je kot član zasedbe prejel številne mednarodne nagrade in priznanja na svetovnem nivoju. Obenem se je v tem obdobju vpisal tudi na ure solo petja pri prof. Alenki Slokar Bajc na glasbeni šoli Vič-Rudnik, kjer se v solo petju izpopolnjuje še danes. Nekaj let je bil tudi umetniški vodja Koroškega okteta, v katerem se je z izborom repertoarja trudil ohranjati poslanstvo moškega sestava, to je ohranjati predvsem slovensko in koroško ljudsko pesem. Kot umetniški vodja se je z oktetom predstavil na različnih prireditvah, prepevali pa so tako doma kot tudi v tujini. Slovensko pesem so ponesli celo preko oceana do daljne Avstralije, kjer so obujali domovinska čustva slovenskim izseljencem.

V času svojega pevskega udejstvovanja je kot zborist in kot solist sodeloval s številnimi orkestri, inštrumentalnimi zasedbami in pel pod taktirko najrazličnejših svetovno priznanih dirigentov ter sodeloval v različnih domačih in mednarodnih koncertnih projektih. Kot tenorist solist se je publiki predstavil že na številnih solističnih nastopih in recitalih, med vidnejše uspehe pa gotovo sodi udeležba na prestižnem solo pevskem tekmovanju Belvedere v Moskvi leta 2017. Pred tem je prejel tudi zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Petar Konjovič. Leta 2014 je debitiral v operi Figarova svatba v vlogi Basilia.

Član Slovenskega okteta je od leta 2019.

Andrej Oder

Nazaj na vrh Na vrh

ROK FERENČAK, 1. tenor

Rok Ferenčak

Tenorist Rok Ferenčak je bil rojen leta 1990 v Brežicah. Svojo pevsko pot je pričel v MePZ Viva Brežice, z učenjem petja pa v Glasbeni šoli Brežice, pri prof. Marjetki Podgoršek Horžen. Je absolvent petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu  prof. Matjaža Robavsa in trenutno zaključuje magistrski študij. Udeležil se je različnih solopevskih seminarjev, med drugim se je izpopolnjeval na študentski izmenjavi v Litvi pri profesorju baritonistu Deividasu Staponkosu.

Kot solist je nastopil pod okriljem Akademije za glasbo v Schubertovem Rekviemu v G-duru in Janezovem pasijonu J. S. Bacha. Prav tako je nastopil v Slovenski filharmoniji v Mendelssohnovem Psalmu 42 in pod pokroviteljstvom Glasbene mladine ljubljanske nastopil na koncertu cikla Mladi mladim. Trenutno je zaposlen v zboru Slovenske filharmonije, nastopa pa tudi v različnih komornih zasedbah. Veseli ga nastopanje v muzikalih (Revolucija ljubezni, Za vas živim, Ljubezen vse premaga), kot zborist pa sodeluje pri več predstavah SNG Opere in baleta Ljubljana.

Član Slovenskega okteta je od leta 2018.

Rok Ferenčak

Nazaj na vrh Na vrh

DAVID JAGODIC, 2. tenor

David Jagodic

Tenorist David Jagodic se je začel učiti solopetja pri prof. Barbari Nagode in ga 2011 nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju v razredu prof. Claudie Visce, kjer je 2015 diplomiral z odliko, 2018 pa magistriral s poudarkom na samospevu in oratoriju v razredu prof. KS Roberta Holla. Izpopolnjeval se je tudi pri Florianu Boeschu, Piotru Beczali, Irini Gavrilovici in Michaelu Schade.

Že leta 2012 je debitiral z vlogo Alfonsa (Die Freunde von Salamanka/Schubert) pri Sommefestspiele Neuzelle v Nemčiji, v opernih hišah po Evropi in izven nje pa so sledile še Tamino (Die Zauberflöte/Mozart), Lensky (Yevgény Onégin/Tschaikovsky), Don Jose (Carmen/Bizet), Fenton (Falstaff/Verdi), Alfred (Die Fledermaus/Strauss), Don Ottavio (Don Giovanni/Mozart), Ferrando (Cosi fan Tutte/Mozart), Simon (Der Bettelstudent/Millocker), Knusperhexe (Hänsel u. Gretel/Humperdinck), Wüsterich (Tulifant/von Einem) in mnoge druge.

David Jagodic je v tujini uveljavljen tudi kot koncertni pevec. V letu 2017 je debitiral v dunajskem Musikvereinu. Sledili so koncerti v amsterdamskem Cocertgebouw, dunajskem Konzerthaus in na znameniti Schubertiadi v Schwarzenbergu. Poleg različnih koncertnih programov samospevov s pianisti, kot so Helmut Deutsch, Andras Schiff in Stephan Matthias Lademann, je nastopil kot Evangelist (Johannes Passion/Bach), Obadjah (Elias/Mendelssohn), Uriel (Die Schöpfung/Haydn), Samson (Samson/Händel) in prevzel tenorski del v Bachovem Magnificatu in Weihnachtsoratoriumu, Mozartovem in Verdijevem Requiemu, Mendelssohnovi 2. simfoniji, Brucknerjevemu Te Deumu in mnogih drugih.

V času študija je bil David Jagodic štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in SIAA Foundation iz Lichtensteina, kakor tudi prejemnik več nagrad mednarodnih tekmovanj.

Član Slovenskega okteta je od leta 2018.

David Jagodic

Nazaj na vrh Na vrh

JANEZ TRILER, 2. tenor

Janez Triler

Tenorist Janez Triler živi v Dolenji vasi v Selški dolini. V času osnovne šole je končal nižjo glasbeno šolo iz harmonike. Solopetje je študiral pri prof. Ileani Bratuž Kacijan.

Janez prepeva že od rosne mladosti. Najprej je pel v pevskih zborih osnovne šole v Železnikih, nato v MePZ Domel v Železnikih in v Kvartetu Mlin, ter v Radijskem pevskem zboru RTV Slovenija. Veliko je nastopal tudi z narodnozabavnimi ansambli.  Bil je soustanovitelj ansambla »Obzorje«, s katerim je šestnajst let nastopal po vsej Evropi.

Še vedno nastopa kot solist in s posameznimi vokalnimi skupinami. Janez Triler piše besedila in glasbo za narodnozabavne ansamble, ki je posneta in izdana na kasetah in zgoščenkah.  Ob harmoniki rad zapoje slovenske narodne in umetne pesmi ter izvaja zabavno glasbo.

Svoje pevsko in glasbeno znanje z veseljem prenaša na svoje učence.

Član Slovenskega okteta je od leta 1996.

Janez Triler

Nazaj na vrh Na vrh

JOŽE VIDIC, bariton

Jože Vidic

Baritonist Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral petje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorici Jelki Stergar ter se izpopolnjeval v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri profesorju Karlu Jeriču. Že v času študija je postal član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter komornega zbora Ave. S tem zborom je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada.

V letu 2000 je postal stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Na odru matičnega gledališča ter gostovanjih doma in po svetu je poustvaril preko petdeset opernih vlog. Med njimi velja izpostaviti naslednje:

Macbeth (Macbeth), Jago (Otello), Ford (Falstaff), Rigoletto (Rigoletto), Renato (Ples v maskah), Don Giovanni (Don Giovanni), Evgenij Onjegin (Evgenij Onjegin), Lorenzo (Črne maske), Konrad (Renske nimfe), Figaro (Seviljski brivec), Lord Henrik Ashton (Lucia di Lammermoor), Orfej (Orfej in Evridika), Marcel (La bohème), dr. Malatesta (Don Pasquale), Escamillo (Carmen), Valentin (Faust), Le Grand pretre (Samson et Dalila), Le Mari (Les mamelles de Tirésias), Gruden (Ljubezen kapital), Vladimir (Knez Igor), Pantalon (Zaljubljen v tri oranže), Danilo (Vesela vdova), Gabriel Von Eisenstein (Netopir), Baron Weps (Ptičar), Bob Baker (Wonderful town), Samuel (The pirates of Penzance), ...

Kot obetaven mlad pevec je leta 2002 prejel štipendijo Wagnerjevega sklada.

Doma in v tujini se je uveljavil tudi kot koncertni pevec. Nastopa z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov v delih od baroka do sodobnosti: J. S. Bach, Matheus Passion, Johannes Passion; G. F. Händel, Jephta, Judas Maccabaeus, Allegro il pensieroso ed il moderato, Messiah; J. Haydn, Nelsonmesse, Theresienmesse; F. Schubert, Lazarus; L. van Beethoven, 9. Simfonia; G. Mahler, 8. Simfonia; J. Brahms, Ein deustsches Requiem; M. Durufle, Requiem; G. Fauré, Requiem; F. Martin, Golgotha; B. Papandopulo, Hrvatska misa; M. Musorgski / D. Šostakovič, Pjesni i plaski smerti; C. Orf, Carmina burana; B. Arnič, Simfonia št. 3 „ Duma"; D. Maslanka, Mass; A. Srebotnjak, Mati; L. Lebič, Miti in apokrifi; M. Strmčnik, Kantata Dunajski večeri; U. Lajovic, Poglavlje iz Pasijona Andreja Schusterja Drabosnjaka, ...

Leta 1996 je postal član vodilne slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet, s katerim koncertira na mednarodnih festivalih doma in v tujini in je od leta 2008 tudi njegov umetniški vodja.

Baritonist Jože Vidic je nagrajenec Prešernovega sklada za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital (2013).

Jože Vidic

Nazaj na vrh Na vrh

DARKO VIDIC, bariton

Darko Vidic

Baritonist Darko Vidic je študiral petje v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo v razredu prof. Janka Volčanška. Študij petja je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu, kjer je leta 2015 z odliko in posebno pohvalo zaključil magistrski študij petja in si pridobil naziv magister akademski glasbenik pevec.

Je udeleženec več državnih tekmovanj iz solo petja, na katerih je prejemal prve nagrade; med drugim tudi posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V letu 2011 je bil prejemnik štipendije Wagnerjevega sklada.

Prve glasbene izkušnje je pridobival v domačem glasbenem okolju kjer je sodeloval v različnih komornih skupinah. Kot zborovski pevec in kasneje kot solist je sodeloval s Komornim zborom AVE, APZ Tone Tomšič, zborom Radia Slovenija, zborom ljubljanske Opere SNG, Vokalno akademijo Ljubljana, Oktetom Valvasor in Svetovnim zborom mladih, s katerim je sodeloval na svetovnih turnejah - Južna Afrika, Kitajska in Belgija. Kot koncertni pevec sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom in Big bandom RTV Slovenija, orkestrom Ljubljanske opere. Kot operni solist je nastopil v naslednjih operah: Marij Kogoj – Črne Maske (Lorenzov dvojnik), Jani Golob – Ljubezen Kapital (Oče), Giacomo Puccini – La Boheme (Marcello, Schaunard, Alcindoro), Claudio Monteverdi – Orfej (Plutone), Anton Foerster – Gorenjski slavček (Chansonette, Lovro), Giuseppe Verdi – Rigoletto (grof Ceprano), Niccolo Piccinni – Nikogaršnja hči (Tagliaferro), Benjamin Britten – The Rape of Lucretia (Tarquinius), Gioacchino Rossini – Italijanka v Alžiru (Haly), Antonin Dvorak – Rusalka (Lovec, Gozdar), Christoph Willibald Gluck – Orfej in Evridika (Orfej), Giacomo Puccini – La fanciula del West (Sonora), Jacques Offenbach – Orfej v Peklu (Jupiter), Giacomo Puccini – Turandot (Ping), Claudio Monteverdi – Kronanje Popeje (Merkur), Gaetano Donizetti – Don Pasquale (Doktor Malatesta), Giacomo Puccini – Madama Butterfly (princ Jamadori), Gioacchino Rossini – Pepelka (Dandini), Giuseppe Verdi – Traviata (Baron Douphol), W. A. Mozart – Don Giovanni (Masetto), Philip Glass – Lepotica in Zver (Zver), Jacques Offenbach – Hoffmannove Pripovedke (Schlemil, Hermann), Bedrich Smetana - Prodana nevesta (Krušina, Lovro),

Od leta 2010 je član najprestižnejše slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade za umetniške dosežke v študijskem letu 2012/2013.

Darko Vidic

Nazaj na vrh Na vrh

JANKO VOLČANŠEK, bas

Janko Volčanšek

Basist Janko Volčanšek je leta 2002 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Irene Baar, pri kateri je leta 2005 opravil še podiplomski specialistični študij. Svoje znanje je izpopolnjeval pri številnih uglednih pedagogih v tujini, le-tega pa sedaj uspešno prenaša na učence na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Koncertira na domačih koncertnih in opernih odrih (Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, SNG opera in balet Ljubljana, SNG Maribor...) in v tujini (Hrvaška, Italija, Avstrija, Belgija...), tudi na raznih festivalih (Radovljica, Varaždin, Ljubljana...). Tako je poustvaril preko 40 vokalno-instrumentalnih del z vsemi pomembnejšimi slovenskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Opere in baleta Ljubljana, orkester SNG Maribor, Simfonični orkester Slovenske filharmonije...) pod vodstvom priznanih domačih in tujih dirigentov: dr. Mirko Cuderman, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, János Kovács, Velizar Genchev, Günter Theuring, David de Villers, George Pehlivanian, Loris Voltolini, Jaroslav Kyzlink…

Je dobitnik državnih in mednarodnih pevskih nagrad, ter Prešernov nagrajenec Akademije za glasbo in štipendist Wagnerjevega sklada.

Leta 2008 je debitiral v Ipavčevih Teharskih plemičih (SLG Celje), leta 2009 pa na odru SNG Maribor kot Jaka v Parmovem Zlatorogu. Kot solist sodeluje tudi z SNG opera in balet Ljubljana, kjer je poustvaril vloge: Bartolo (Seviljski brivec), Monterone (Rigoletto), Zuniga (Carmen), Zio Bonzo (Madama Butterfly), Alcindoro in Benoit (La Boheme), Gran Sacerdote (Nabucco), Medico (Macbeth),  Geharnischter man (Die Zauberflöte), Soldat (Salome)…

Poleg solističnih koncertov deluje od leta 2002 tudi kot basist v mednarodno uveljavljenem ansamblu Slovenski oktet s katerim gostuje na mnogih svetovnih odrih.

Janko Volčanšek

Nazaj na vrh Na vrh

MATEJ VOJE, bas

Matej Voje

Basist Matej Voje je študij glasbene pedagogike končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dela kot profesor glasbene vzgoje in korepetitor baleta na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana.

Od leta 1979 je bil redni organist in kasneje tudi zborovodja cerkvenega otroškega, dekliškega in mešanega pevskega zbora v Trnovem v Ljubljani. Bil je član zbora Consortium Musicum ter Komornega zbora RTV Slovenija, kjer se je kalil kot pevec in kasneje kot korepetitor. Bil je tudi član komornega zbora Ave, Domžalskega komornega zbora in Slovenskega komornega zbora, ter kot organist sodeloval z Ljubljanskimi madrigalisti in zborom Lipa zelenela je. Priložnostno je spremljal tudi druge osnovnošolske in srednješolske zbore.

Kot pianist je sodeloval s koncertnimi in opernimi solisti (Mojca Bedenik, Zdravko Perger, Olga Gracelj, Jože Vidic) in nastopal v instrumentalnem triu. Leta 1991 je postal član vokalnega kvarteta Big Ben, s katerim je koncertiral doma in po svetu.

Član Slovenskega okteta je od leta 1996.

Matej Voje

Nazaj na vrh Na vrh